Drugsbaron 'El Chapo' opgepakt

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán, beter bekend als 'El Chapo' is opgepakt. Dat maakte de Mexicaanse president bekend op Twitter. Guzmán werd opgepakt bij een raid vrijdagmorgen in het stadje Los Mochis in de Mexicaanse staat Sinaloa, waar Guzman geboren is. Het was een samenwerking tussen Mexicaanse mariniers, de Amerikaanse drugspolitie DEA en Amerikaanse ordetroepen.

Op 12 juli ontsnapte Guzmán uit de zwaarbeveiligde El Altiplano-gevangenis in Mexico. Hij ontsnapte door een zelfgegraven tunnel van meer dan 1,5 kilometer. Sindsdien was hij spoorloos. In oktober slaagde de drugsbaron er nog in om aan de ordediensten te ontsnappen toen die een klopjacht hielden in het noorden van Mexico. Hij raakte toen wel gewond aan zijn arm en zijn gezicht. Bij de actie van vanmorgen kwamen vijf mensen om en raakten er zes gewond. Of er bij de slachtoffers ook ordetroepen zijn is niet bekend.

'El Chapo' is een van de beruchtste drugsbarons in Mexico. Sinds 1990 stond hij aan het hoofd van het Sinaloa kartel, het machtigste drugskartel van het land. Guzmán stond ooit zelfs op de lijst van de rijkste mensen ter wereld van zakenmagazine Forbes. 'El Chapo' is niet alleen een beruchte gangster, hij is ook enorm populair bij de armere lagen van de bevolking. Er zijn zelfs low-budget films gemaakt over hem.

De kans dat Guzmán nu uitgeleverd wordt aan de VS is groot. Daar wordt hij gezocht voor een hele reeks misdaden, waaronder cocaïnesmokkel en het witwassen van geld. Het Mexicaanse gerecht heeft in juli al toestemming gegeven voor zijn uitlevering, nadat het onder vuur kwam omdat 'El Chapo' kon ontsnappen voor zijn uitlevering goedgekeurd was.