Politiechef Keulen moet opstappen

Keulens politiechef Wolfgang Albers moet met onmiddellijke ingang opstappen als chef van de lokale politie van de Duitse stad. Dat melden verschillende Duitse media. Albers wordt op vervroegd pensioen gestuurd als gevolg van de incidenten op oudejaarsnacht in de West-Duitse stad. De kritiek tegen hem was steeds luider geworden en Keulens burgemeester Henriette Reker had al afstand genomen van hem.

Meteen nadat bekend werd dat honderden vrouwen aangerand waren op oudejaarsnacht in Keulen, kwam er veel kritiek op het politieoptreden in de stad. Zo zeiden getuigen dat er te weinig politie aanwezig was op het plein voor het centraal station. Onder andere de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gaf kritiek op het politieoptreden in Keuelen. 

Bovendien kreeg de politieleiding ook veel kritiek over de communicatie over de zaak. Informatie over wat de politie die nacht heeft gedaan, kwam slechts in stukken en brokken aan het licht. De commissaris van de op drie na grootste stad van Duitsland werd onder andere verweten dat hij de samenleving na de aanrandingen niet tijdig op de hoogte had gebracht en onder andere informatie over de herkomst van de verdachten zou achtergehouden hebben.

In totaal zijn er nu al 170 aangiftes gedaan van oudejaarsnacht, waarvan 117 met betrekking tot seksueel geweld.