Twee verdachten Keulen opnieuw vrij

De twee verdachten die door de politie van Keulen waren opgepakt voor betrokkenheid bij de aanrandingen op oudejaarsnacht, zijn deze namiddag weer vrijgelaten. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA. De verdenkingen tegen beide mannen konden niet hard gemaakt worden, zei procureur Benedikt Kortz. In totaal heeft de politie nu 31 verdachten geïdentificeerd. Onder hen zijn wel degelijk 18 asielzoekers. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

De twee verdachten waren 16-jarige en 23-jarige mannen uit Marokko en Tunesië, die bekend staan als gauwdieven. Volgens de Westdeutsche Rundfunk zijn op hun gsm's beelden teruggevonden van de rellen op oudejaarsavond en van de aanrandingen op vrouwen. Bovendien werden fiches met Arabisch-Duitse vertalingen van seksistische opmerkingen in beslag genomen. Daarover wilde de procureur echter geen commentaar kwijt.

Volgens de procureur had de politie de beide mannen opgemerkt op het voorplein van het station en werd hun buit van gauwdiefstallen in beslag genomen. Nadat de politie hen deze voormiddag had opgepakt, werden ze in de loop van de namiddag echter opnieuw vrijgelaten. Volgens de procureur konden de verdenkingen tegen beide mannen niet hard gemaakt worden.

31 verdachten geïdentificeerd, waarvan 18 asielzoekers

Daarnaast bevestigde woordvoerder Tobias Plate van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er nu in totaal 31 verdachten van de aanrandingen in Keulen geïdentificeerd zijn. 18 van die verdachten zijn asielzoekers. In die groep van 18 asielzoekers zitten onder meer 9 Algerijnen, 8 Marokkanen, 4 Syriërs, 5 Iraniërs, een Irakees en een Serviër. Eerder hadden enkele agenten al anoniem gezegd dat vele daders wel degelijk Syrische vluchtelingen waren, terwijl de politieleiding eerder had gezegd dat het voornamelijk om Noord-Afrikanen ging.

Politiecommissaris moet opstappen

Inmiddels is de politiecommissaris van Keulen, Wolfgang Albers, vrijdagnamiddag met pensioen gestuurd als gevolg van de incidenten op Nieuwjaarsavond in de West-Duitse stad. De kritiek tegen hem was steeds luider geworden en burgemeester Henreitte Reker had al duidelijk afstand van hem genomen.

Meteen nadat bekend werd dat honderden vrouwen aangerand waren op oudejaarsnacht in Keulen, kwam er veel kritiek op het politieoptreden in de stad. Zo zeiden getuigen dat er te weinig politie aanwezig was op het plein voor het centraal station. Onder andere de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gaf kritiek op het politieoptreden in Keuelen. 

Bovendien kreeg de politieleiding ook veel kritiek over de communicatie over de zaak. Informatie over wat de politie die nacht heeft gedaan, kwam slechts in stukken en brokken aan het licht. De commissaris van de op drie na grootste stad van Duitsland werd onder andere verweten dat hij de samenleving na de aanrandingen niet tijdig op de hoogte had gebracht en onder andere informatie over de herkomst van de verdachten zou achtergehouden hebben.

Gestolen gsm's teruggevonden in vluchtelingenverblijven

Ondertussen berichtten het nieuwsmagazine Der Spiegel en de Kölner Stadt-Anzeiger dat verschillende gsm's, aangegeven als gestolen op oudejaarsavond, werden teruggevonden in vluchtelingenverblijven en in de omgeving ervan. De bezorgdheid over de zaak is alleen maar toegenomen, omdat er geen duidelijk beeld is wat er die nacht eigenlijk is gebeurd aan het Keulse station. Duidelijk is wel dat een groep van pakweg duizend zwaar bedronken mannen kort voor middernacht was samengekomen aan het grootste treinstation van Keulen. Ze schoten lukraak vuurpijlen af op de menigte, omsingelden kleinere groepjes en vielen vrouwen seksueel lastig en beroofden hen.

Hoewel de politie wees op de aanwezigheid van voornamelijk Noord-Afrikaanse en Arabische jongeren, blijft het onduidelijk of de meerderheid eigenlijk misdaden pleegde of dat een kleinere groep van erg professionele criminelen gebruik maakte van de grote massa om vrouwen seksueel lastig te vallen met de bedoeling hen gemakkelijker te kunnen bestelen.