'Mein Kampf' opnieuw uitgebracht

Voor de eerste keer sinds 1945 wordt in Duitsland 'Mein Kampf' opnieuw uitgegeven, het pamflet van Adolf Hitler. De publicatie is voorzien van commentaar en dient uitsluitend pedagogische doeleinden. Maar er is wel heel wat kritiek op omdat het werkstuk hierdoor weer in de aandacht wordt gebracht.

"Het gaat erom de mythe te doorprikken rond deze antisemitische tirade, die aan de basis lag van het nazisme en de joden wilde uitroeien", verklaarde initiatiefnemer Andreas Wirsching begin december. Hij is directeur van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IFZ) in München. Zijn ploeg is al sinds 2009 bezig met een titanenwerk, waarbij alle 3.500 historische nota's rond de tekst worden uitgepluisd.

Auteursrechten
Het resultaat, 1.949 pagina's lang inclusief commentaar van academici, zal vandaag worden voorgesteld aan de pers. De heruitgave kost 59 euro. Sinds 1 januari zijn de auteursrechten van 'Mein Kampf', dat Hitler in 1924-1925 schreef toen hij in de gevangenis zat voor een mislukte staatsgreep, publiek domein. Na het overlijden van Hitler waren ze in handen gekomen van de deelstaat Beieren.

Controversieel
Hoewel erg omstreden in Duitsland, was het werkstuk de voorbije jaren op het internet en in tweedehandswinkels terug te vinden. Dat de auteursrechten nu vrij zijn, verandert dus fundamenteel niets. Maar het blijft wel controversieel om het uit te brengen in het jaar dat het einde van de tweede wereldoorlog en de bevrijding van de concentratiekampen wordt herdacht. Voorstanders, waaronder ook joodse organisaties, wijzen erop dat zonder deze heruitgave met academische commentaar, enkel de niet-kritische versie de ronde zou doen. Een verbod op het boek dreigt ook een averechts effect te hebben.