Libië: 50 doden na aanslag politiekamp

In de Libische havenstad Zliten zijn minstens 50 mensen gedood en 127 verwond toen donderdagochtend een met explosieven gevulde vrachtwagen in een opleidingscomplex voor de politie tot ontploffing kwam. Dat meldt het nieuwsagentschap Lana, onder aanhaling van een plaatselijke ziekenhuisdirecteur. De slachtoffers zijn veiligheidstroepen van de kustwacht.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar is vermoedelijk het werk van het plaatselijke filiaal van de terreurgroepen Islamitische Staat (IS) of al-Qaida. IS controleert in het woelige Libië post-Kadhafi namelijk een brede kuststrook van het land, rond de stad Sirte. Maar Zliten ligt ongeveer 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli en staat niet bekend als jihadistenbolwerk. De verdenking gaat uit naar IS omdat de aanslag wel het stempel van de jihadbeweging draagt.

Van kwaad naar erger
Sinds de door de Navo gesteunde "volksopstand" en de val van Kadhafi gaat het in het Noord-Afrikaanse land van kwaad naar erger. Libië telt momenteel twee regeringen en parlementen. Die hebben in december onder VN-bemiddeling besloten een regering van nationale eenheid te vormen, maar daar is in de praktijk nog niets van in huis gekomen.

Vraag is overigens of zo'n regering de rust in het talrijke milities en jihadi's tellende land kan doen weerkeren.