Parijs: doodgeschoten man had IS-vlag bij

In Parijs heeft de politie een man doodgeschoten aan een politiekantoor in het noorden van de stad. De man zou het politiekantoor hebben willen binnendringen, terwijl hij met een mes zwaaide. Volgens getuigen riep hij ook "Allah is groot". Bovendien leek de man uitgerust met een explosievengordel, maar die bleek na onderzoek van de ontmijningsdienst vals. De man had ook een papier met de vlag van Islamitische Staat op zak.

De feiten deden zich rond 12 uur voor. Een nog onbekende man probeerde op dat moment een politiecommissariaat in het 18e arrondissement van Parijs, in de wijk Goutte d'Or, binnen te dringen. Het is niet duidelijk waarom net dat kantoor geviseerd werd. De man had een mes in de hand en riep volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken "Allah is Groot".

Robot onderzoekt lichaam verdachte

Bovendien leek de man een explosievengordel te dragen, waardoor de agenten die door de man benaderd werden besloten in te grijpen en de man neer te schieten. De Franse ontmijningsdienst kwam ter plaatse om het lichaam van de verdachte te onderzoeken.

"Verdachte droeg valse bommengordel"

Met behulp van een robot werd nagegaan of hij explosieven op zijn lichaam droeg. De explosievengordel bleek na het onderzoek door de explosievenrobot vals te zijn. Het mes dat de verdachte trok was wel echt.

Politie massaal ter plaatse

Meteen na de schietpartij kwam de politie massaal ter plaatse en werd de buurt rond het politiekantoor afgesloten. Buurtbewoners werd gevraagd om binnen te blijven en de politie ging op zoek naar mogelijk bijkomende verdachten. Ook aan de leerlingen van twee scholen in de buurt van de schietpartij werd gevraagd binnen te blijven. De toeristische trekpleister Montmartre werd ontruimd.

"Verdachte had afbeelding IS-vlag op zak"

Het parket is onmiddellijk met een onderzoek gestart. De verdachte had geen papieren bij zich, maar had wel een papier op zak waarop de vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat stond. Op het lichaam van de man werd ook een ondubbelzinnig in het Arabisch opgestelde opeising gevonden, aldus het parket. Daarin wordt gesproken over "daden om de doden in Syrië te wreken", weet BFMTV uit een bron dichtbij het onderzoek. Hij had ook een draagbare telefoon bij zich.

Het antiterreurparket is met de zaak belast en beschouwt de aanval intussen als een terreurdaad. Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken nog gezegd dat het te vroeg was om van een terreurdaad te spreken. "Men moet voorzichtig zijn. Het gaat hier om een aanval", luidde het. Maar tegen de late namiddag kon de man geïdentificeerd worden en werd het duidelijk dat hij banden had met Islamitische Staat. De identificatie gebeurde dankzij de mobiele telefoon van de man.

Hulde

De schietpartij in het 18e arrondissement van Parijs vond exact een jaar na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo plaats. De mislukte inval van het politiekantoor in de wijk Goutte d'Or gebeurde zelfs bijna op exact hetzelfde tijdstip als de dodelijke raid op de redactie van Charlie Hebdo. Ter nagedachtenis van die aanslagen bracht president Hollande vandaag nog hulde aan de Franse veiligheidsdiensten.