"Al sta je in bikini op de markt, je blijft eraf!"

Politica’s Meyrem Almaci (Groen) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) hebben samen een opiniestuk in De Morgen geschreven naar aanleiding van de aanrandingen in Keulen op oudejaarsnacht. Daarin veroordelen ze het fenomeen ‘blaming the victim’, want dat doet de Keulse burgemeester Henriette Reker volgens hen. Zij raadde vrouwen aan om een armlengte afstand te houden van mannen. "Het feit dat dit uit de mond van een beleidsmaker komt, is problematisch", klinkt het.

"Wij zijn twee vrouwen met een verschillend kleurtje: de ene groen, de andere blauw", zo beginnen de twee hun opiniestuk. "Als we vandaag samen in de pen kruipen, dan hebben we daar een hele goede reden voor. We willen namelijk dat het signaal zo eendrachtig, duidelijk en luid mogelijk weerklinkt: nooit mag een slachtoffer van seksueel geweld zelf verantwoordelijk worden gesteld voor dit geweld."

Armlengte afstand
Ze reageren hiermee op de verscherpte veiligheidsmaatregelen in Keulen en de opmerkelijke raad die de Keulse burgmeester Reker had voor de vrouwen. “Blijf op armlengte afstand van onbekende mannen”, antwoordde ze op de vraag wat vrouwen konden doen ter bescherming. “Verplaats je ook altijd in groep en laat je niet afsplitsen van de groep.”

Onrealistisch
"Probeer als vrouw op een overvolle tram maar eens een armlengte afstand te houden", klinkt het bij Almaci en Rutten. "Tenzij je aan zelfcensuur begint te doen, is de suggestie van Reker erg onrealistisch. Niet omdat wij Reker van slechte wil verdenken. Maar wel omdat haar antwoord slachtoffers mee verantwoordelijk maakt voor wat gebeurt."

Collectieve verantwoordelijkheid
"Zelfs al kwam dit antwoord onbewust, dan nog is het fout", zeggen ze. "Dat is een collectieve verantwoordelijkheid. De reden is simpel: de suggesties uit het antwoord van Reker houden het mechanisme van 'blaming the victim' mee in leven, terwijl het zo snel mogelijk uit de wereld moet geholpen worden."