China: beurzen dicht na nieuwe koersval

De handel op de Chinese beurzen (Shanghai en Shenzen) werd woensdag stilgelegd, nadat de markten in de loop van de ochtend 7 procent verloren. De beurs van Hongkong dook meer dan 3 procent lager. Het is al de tweede verliesreeks deze week.

Analisten zien verschillende verklaringen, zoals de onzekerheid over de toestand van de Chinese economie, de dalende olieprijzen en de geopolitieke spanningen, onder meer met Noord-Korea. Door de forse koersval is er de rest van de dag geen beurshandel meer in China.

Olieprijzen
De beurzenmalaise drukt ook op de olieprijzen. De prijs voor een vat olie van de Noordzeesoort Brent kostte in de vroege handel 33,24 dollar: 99 cent lager dan de vorige dag. De prijs voor een vat olie van de Amerikaanse soort WTI zakte 90 cent tot 33,07 dollar. Het is van december 2008 geleden dat de olieprijzen zo laag stonden.

Kopzorgen om de Chinese economie doen de verwachtingen over de toekomstige vraag naar olie en bijgevolg ook de prijs dalen. Beurzen wereldwijd reageren negatief op de malaise in China. De beurs van Tokio ging donderdag 2,33 procent lager.