"Ook Belgisch slachtoffer in Keulen"

Na de reeks overvallen op en aanrandingen van vrouwen in Keulen tijdens oudejaarsavond hebben onderzoekers tot dusver zestien verdachten in het vizier. Van de meesten is de identiteit nog niet bekend, maar zij zijn wel duidelijk herkenbaar op foto- en/of video-opnames. Er zou ook een Belgische vrouw slachtoffer van aanranding geweest zijn.

Het aantal klachten is inmiddels gestegen tot 121. In ongeveer driekwart van de gevallen gaven de slachtoffers aan, ook seksueel bedreigd te zijn geweest. In twee gevallen is sprake van verkrachting. Een vijftigtal vrouwen werd van waardevolle bezittingen beroofd. Ooggetuigen zeggen dat de daders een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk hadden.

In een aan het blad Der Siegel gelekt rapport, opgesteld op 4 januari, schrijft de politie dat de daders - ongeveer duizend mannen, verdeeld over kleine groepjes - vrij spel hadden omdat de ordehandhavers over "onvoldoende personeel" beschikten. De daders zouden aldus de agenten fysiek verhinderd hebben, de aangerande vrouwen ter hulp te schieten.

Volgens het agentschap AFP is Keulen, de op drie na grootste stad van Duitsland, sinds de gebeurtenissen "in de greep van de angst". Dat geldt ook voor vele potentiële toeristen, die een bezoek aan de Domstad hebben uit- of afgesteld.

16 verdachten geïdentificeerd

Het is ook duidelijk geworden dat niet alleen Duitse vrouwen, maar ook Belgische vrouwen het slachtoffer zijn geworden van aanranding in Keulen. Een vrouw uit Luik heeft aan een Waalse krant verteld over de oudejaarsnacht.”

In Duitse media weerleggen anonieme agenten de uitlatingen van de burgemeester van Keulen, dat het geen vluchtelingen zouden zijn die de feiten gepleegd hebben. “De agenten zeggen dat het wel degelijk gaat om Syrische asielzoekers die nog maar net in Duitsland zijn”, zegt Patrick Van Gompel in Duitslan. “Bovendien ging het hen minder om het bestelen van mensen, maar eerder om seksueel plezier. Het ging ook meer om Syrische asielzoekers, dan om Noord-Afrikanen.”