De Wever en Sarkozy willen ander Europa

De Franse politicus Nicolas Sarkozy heeft vandaag een toespraak gehouden voor werkgeversorganisatie Voka, in de Antwerpse Stadsschouwburg. Sarkozy verklaarde het Schengenakkoord dood.

Sarkozy ging uitgebreid in op zaken die hij fout ziet gaan in Europa. Hij verwees naar stringente richtlijnen uit het verleden, zoals over de toegelaten komkommerkromte. Hij riep zich uit tot volbloed Europeaan, maar herhaalde dat het continent zich moet overdenken. Het Britse referendum vindt hij ook geen probleem. "Het is een kans om over bevoegdheden na te denken. Er een heel deel Europese bevoegdheden die naar de lidstaten moeten, anders zal het systeem imploderen. Dat is de realiteit."

"Schengen is dood"

Volgens Sarkozy moet Europa de markt doen werken en is het verantwoordelijk voor "zes tot zeven prioritaire dossiers" zoals industrie, handel, concurrentie en onderzoek. "Alles wat niet prioritair is moeten we aan de lidstaten overlaten", klonk het.

De zoon van een Hongaarse immigrant en Franse moeder was ook fel over het opengrenzenbeleid. "Schengen is dood. Het zal nooit werken, het werkte nooit het mag niet doorgaan. Het was een vreemd idee om de grenzen te openen zonder een gemeenschappelijke Europese migratiepolitiek te hebben. We raken het nog niet eens over de lijst van veilige landen". Volgens hem zijn er daarom eengemaakte regels nodig. 

"Europa moet veranderen"

Ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) deed zijn duit in het zakje. Hij leidde de toespraak van Sarkozy inen ziet wel raakvlakken met de voormalige Franse president: "De crisis moet niet beheerd maar gestopt worden. Daar zal Europa voor moeten veranderen. Immobilisme en naïviteit van bewindsvoerders moeten plaatsmaken voor het doorbreken van taboes", stelde hij.