Gladheid in Nederland eist eerste dode

Het noorden van Nederland wordt nog steeds geteisterd door ijzel. In de gemeente Assen is vanmorgen een eerste, voor zover bekend, dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van het weer. Een man kwam om het leven toen hij op het voetpad uitgleed. Dat meldt RTL Nieuws.

Sinds zondag hebben Friesland, Groningen en Drenthe te maken met winterweer waardoor het openbare leven flink wordt ontregeld. Ook woensdag kondigde het KNMI weer code rood voor gevaarlijk weer af voor het gebied. En opnieuw regende het ongevallen en glij- en valpartijen door de beijzelde straten en wegen.

Auto’s van de weg
Alleen al in Friesland telde de politie een kleine twintig ongevallen. Twee mensen raakten gewond. Ook in Groningen en Drenthe raakten auto's in een slip en belandden naast de weg of kwamen in botsing met medeweggebruikers.

150 gewonden
De verpleegkundigen op de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) kregen woensdag meer mensen met botbreuken, kneuzingen en hoofdwonden binnen. In totaal zou het gaan om 150 gewonden als gevolg van glij- en valpartijen.

“Ga naar huis”
De gevolgen van de ijzel zijn overal in de samenleving merkbaar. Zo schrapte de universiteit van Groningen alle colleges en tentamens in de middag. De universiteitsgebouwen blijven voorlopig open en studenten en docenten mogen hun eigen afweging maken, maar het advies luidt: ga naar huis.

Melk in mestput
Zo'n 450 melkveehouders in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe moesten woensdag hun verse melk laten weglopen in de mestput. Door de gladheid in de nacht van dinsdag op woensdag kon zuivelproducent FrieslandCampina de melk niet ophalen. Aan het eind van de ochtend werd de melkophaling hervat.

Het KNMI verwacht dat de gladheid in het noorden van Nederland waarschijnlijk tot donderdagochtend aanhoudt, met opnieuw kans op ijzel.