Bourgeois weigert wapenexport naar Saoedi-Arabië

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een vergunning voor wapenuitvoer naar Saoedi-Arabië geweigerd. Dat heeft hij in het Vlaams Parlement gezegd. Bourgeois herhaalde wel dat hij geen voorstander is van een algemeen uitvoerverbod.

Met de massa-executie van afgelopen weekend laaide het debat over de export van wapens en militair materieel aan Saoedi-Arabië op. Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet eerder deze week verstaan dat hij geen voorstander is van een algemeen verbod op wapenexport naar Saoedi-Arabië. Hij wil geval per geval onderzoeken.

Toevallig kreeg de minister-president vandaag een aanvraag voorgelegd. “Die hebben we geweigerd”, zei Bourgeois daarover. Maar een algemeen embargo kan niet, want daar is “geen rechtsgrond” voor. 

In het parlement kreeg Bourgeois zowel van de meerderheid als de oppositie vragen over de kwestie. Groen en sp.a vragen dat de regering Saoedi-Arabië op de 'on hold'-lijst zet, zoals voormalig minister-president Kris Peeters eerder deed met enkele andere landen uit het Midden-Oosten. Ook meerderheidspartij drong bij monde van Rik Daems aan om Saoedi-Arabië op de 'on hold'-lijst te zetten. "Wat zijn de argumenten om dat niet te doen?" vulde CD&V'er Ward Kennes aan.