Ook in andere Duitse steden aanrandingen

"Het lijkt erop alsof de massa-aanranding in Keulen op voorhand georganiseerd werd." Dat zegt de Duitse minister van Justitie Heiko Maas. Hij wil nu ook een onderzoek. De politie van Keulen heeft al drie verdachten opgepakt. Intussen berichten Duitse media dat ook in andere steden vrouwen aangifte hebben gedaan van aanranding tijdens oud op nieuw.

Volgens de Duitse krant Bild kreeg de Hamburgse politie 39 klachten binnen van seksuele misdrijven tijdens oudejaarsnacht. Ook in Düsseldorf verklaarden 11 vrouwen dat ze tijdens die nacht benaderd werden door kleine groepjes mannen, die stalen en seksuele misdrijven pleegden. En in Berlijn waren er volgens de politie vier gevallen van seksuele misdrijven. Die gebeurden tijdens een grote nieuwjaarsparty aan de Brandburgerse Poort. Tot slot werden ook in Frankfurt verschillende aangiftes gedaan van gelijkaardige gevallen.

In Keulen kreeg de politie ondertussen al meer dan 100 klachten binnen van vrouwen die tijdens oudejaarsnacht in de buurt van het centraal station van Keulen werden bestolen of zelfs aangerand. De daders zijn volgens de politie jongeren uit Arabische of Noord-Afrikaanse landen. In het ZDF-programma 'Morgenmagazin' zei de Duitse minister van Justitie Maas dat het erop lijkt dat alles op voorhand was afgesproken. "Zoiets ontstaat niet zomaar uit het niets", zei hij. 

'Neen tegen racisme en seksisme’
Op het plein tussen het station en de dom in Keulen kwamen enkele honderden linkse manifestanten samen om te protesteren tegen racisme en seksisme. Volgens hen moeten de daders wel gestraft worden maar maakt het niet uit waar ze vandaan komen. Tegenover hen stonden enkele rechtse aanhangers. Zij vroegen zich luidop af of de waarden uit Arabische of Noord-Afrikaanse landen hier wel welkom zijn.

"Waar bent u?"
Ondertussen richten heel wat mensen hun pijlen op de bondskanselier Angela Merkel. Dinsdag was er in Keulen in de buurt van de Dom een tweehonderdtal vrouwen samen om te protesteren, BBC spreekt over driehonderd manifestanten. Ze hadden borden bij met het opschrift "Mevrouw Merkel. Waar bent u? Wat zegt u? Dit maakt ons bang". Er waren ook banners en vlaggen te zien van verschillende linkse partijen en bewegingen, zoals de "Bund sozialistischer Frauen", SPD, Die Grünen, Die Linke, Attac en antifascistische groeperingen.