Noord-Korea test waterstofbom "met succes"

Noord-Korea heeft een geslaagde test uitgevoerd met een waterstofbom. Dat heeft het communistische regime in het Aziatische land vandaag aangekondigd, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. China, Zuid-Korea en Japan hadden eerder op de dag aangekondigd dat een aardbeving in Noord-Korea mogelijk veroorzaakt werd door een nucleaire test.

"De eerste test met een waterstofbom van de Republiek is met succes uitgevoerd om 10.00 uur (02.30 uur Belgische tijd) op 6 januari 2016, op basis van de strategische bepalingen van de Arbeiderspartij", zo verklaarde de Noord-Koreaanse staatszender. Een waterstofbom of H-bom is een atoombom die het grootste deel van zijn energie haalt uit de kernfusie van waterstofatomen tot helium, en een veel krachtigere ontploffing veroorzaakt dan een gewone atoombom. Vandaag werd een miniatuurversie van een H-bom getest, aldus de staatstelevisie.

Volgens de staatsmedia is Noord-Korea voortaan een echte kernmacht met waterstofbommen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un had in december al laten verstaan dat Noord-Korea over een waterstofbom beschikt, maar de internationale gemeenschap twijfelde aan de echtheid van die verklaring.

Spoedoverleg VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea heeft tussen 2006 en 2013 al drie nucleaire tests uitgevoerd en heeft al verschillende keren gedreigd met nieuwe tests. De proeven hebben telkens geleid tot het opleggen van strengere sancties door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime in Pyongyang.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is samengekomen voor een spoedoverleg. Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemt de zaak zeer verontrustend.

"Ernstige bedreiging"

De test met een waterstofbom wordt ondertussen veroordeeld door de internationale gemeenschap. "De provocatie van Noord-Korea is een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en een zware beproeving voor de internationale vrede en veiligheid", aldus de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Lim Sung Nam volgens persbureau Yonhap. Het ministerie van Defensie verklaarde bovendien dat de veiligheidsmaatregelen worden verhoogd en Noord-Korea nauwlettend in het oog wordt gehouden. Shinzo Abe, de Japanse premier, noemde de nucleaire test eveneens een zware beproeving voor de wereldwijde inspanningen rond de beperking van kernwapens, en een "ernstige bedreiging" voor Japan.

De woordvoerder van de veiligheidsraad van het Witte Huis Ned Price benadrukte dat het nog te vroeg is om te bevestigen of de test wel degelijk plaatsvond en succesvol was, "maar we veroordelen alle schendingen van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad". Zowel de VS als Japan kondigden bovendien aan om "op een gepaste manier" te reageren op de atoomtest.

Euforie in Pyongyang
In Noord-Korea zelf zouden burgers wel tevreden zijn met de nucleaire test. Volgens persbureau AP volgden de mensen de aankondiging van de regering op een groot scherm in de buurt van een treinstation in hoofdstad Pyongyang. Ze namen foto's, juichten en sommige mensen staken hun handen in de lucht en applaudisseerden. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"102532","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"270","width":"480"}}]]