Extra veiligheid na aanranding Keulen

Keulen verscherpt zijn veiligheidsmaatregelen na de reeks aanrandingen op oudejaarsavond. Dat maakte de Keulse burgemeester Henriette Reker bekend. Ze raadt vrouwen zelfs aan om op armlengte afstand te blijven van vreemde mannen. 

“We hebben vanmorgen gezamenlijk nieuwe maatregels ontwikkeld om ervoor te zorgen dat dit soort incidenten niet meer opnieuw gebeuren,” zei Reker. De politie zal onder andere mobiele videosystemen inzetten en bij het gerecht bekende zakkenrollers extra in het oog houden.

“Blijf op afstand”

Voor de vrouwen had de burgemeester een opmerkelijke raad. “Blijf op armlengte afstand van onbekende mannen,” antwoordde ze op de vraag wat vrouwen konden doen ter bescherming. “Verplaats je ook altijd in groep en laat je niet afsplitsen van de groep.”

Over wie de feiten gepleegd heeft heerst nog onduidelijkheid. Volgens Reker heeft de politie geen bewijs dat het om vluchtelingen gaat, zoals eerder werd beweerd. “Vooroordelen zijn absoluut onaanvaardbaar,” zei ze.

“Ontoelaatbaar”

Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière reageerde op de incidenten. Hij beschreef de aanslagen als verschrikkelijk en ontoelaatbaar, maar waarschuwt ook voor een algemeen wantrouwen tegenover vluchtelingen.

In de nacht van oud naar nieuw werden tientallen vrouwen aangerand en bestolen door mannen die volgens getuigen een “Arabisch en Noord-Afrikaans uiterlijk” hadden. Er is zelfs sprake van een verkrachting.