Obama wil screening voor wapenkopers

De Amerikaanse president Barack Obama zal vandaag rond 18u enkele beslissingen voorstellen om de handel in vuurwapens en het wapenbezit beter te omkaderen. Daarmee hoopt hij levens te redden in zijn land.

De voornaamste maatregel zou inhouden dat iedereen die een wapen wil kopen, zich juridisch en psychiatrisch moet laten onderzoeken. Want het is nu nog heel gemakkelijk om op wapenbeurzen op het internet een wapen te kopen zonder enige controle. Er moet een lijst komen met mensen met psychiatrische aandoeningen die wapenverkopers kunnen consulteren. Daarvoor wil Obama 200 extra mensen inzetten. 

30.000 doden
Obama wil al langer strengere wetten rond wapengebruik. Na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Connecticut eind 2012, waarbij 26 mensen omkwamen, werd zijn poging tot een strengere wapenwetgeving tegengehouden door het Congres. En ook na nieuwe schietpartijen slaagde de president niet in zijn opzet.

Elk jaar sterven in de Verenigde Staten 30.000 mensen door vuurwapens. De Republikeinen hebben zich al uitgesproken tegen de maatregelen van Obama.