Dossier President Trump

Tv-spot Trump toont Marokko, niet Mexico

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft opnieuw controverse veroorzaakt. In een reclamespotje dat hij maandag lanceerde herhaalt hij dat hij een muur wil bouwen aan de Mexicaanse grens om illegale immigratie te stoppen. In het filmpje zijn echter vluchtelingen te zien die de grens oversteken van Melilla, zo ontdekte de organisatie Politifact.

In het filmpje zegt de verteller dat Trump "illegale immigratie zal stoppen door een muur te bouwen op onze zuidelijke grens, waarvoor Mexico zal betalen". Tijdens die uitspraak zijn beelden te zien van een groep mensen die in de richting van een grensovergang lopen.

Marokkanen
Politifact, een organisatie die feiten checkt, schreef maandag op zijn website dat er op de beelden geen Mexicanen te zien zijn die de grens met de VS oversteken, maar wel vluchtelingen die op weg zijn naar de Spaanse exclave Melilla, aan de Middellandse Zee in Noord-Afrika. De beelden zijn volgens Politifact afkomstig van de Italiaanse televisiezender RepubblicaTV, en werden uitgezonden in mei 2014.

Met opzet
Corey Lewandowski, de campagnedirecteur van Trump, verklaarde echter dat er opzettelijk beelden van Marokkanen werden gebruikt. "Natuurlijk is dat in Marokko. De beelden werden opzettelijk gebruikt. Ze zijn bedoeld om de impact van een open grens aan te tonen", zei hij aan nieuwszender CNN. "Als we niets ondernemen om een muur te bouwen en illegale immigratie te stoppen, zal ons land er zo uitzien."

2 miljoen dollar per week
Trump kondigde eerder deze week aan dat hij minstens 2 miljoen dollar per week zal uitgeven aan reclamespotjes, nu de eerste voorverkiezingen naderen.