Tientallen vrouwen aangerand in Keulen

In de nacht van oud op nieuw zijn in de Duitse stad Keulen tientallen vrouwen aangerand en beroofd door verschillende groepen mannen. De lokale politievakbond noemde de feiten vandaag “een volledig nieuwe dimensie van geweld.”

De feiten in Keulen deden zich voornamelijk voor in de buurt van het centraal station. Op het plein voor het station had een duizendtal mensen zich verzameld op oudejaarsavond. Vanuit die menigte vormden verschillende mannen “met een Arabisch en Noord-Afrikaans uiterlijk” groepjes die vrouwen belaagden. Dat zei de lokale politiecommissaris Wolfgang Albers op een persconferentie vandaag.

Volgens de politie en verschillende getuigen omsingelden de groepjes verschillende vrouwen, waarna de vrouwen betast en beroofd werden. In totaal zijn er zeker zestig aangiften gedaan van zedenfeiten en diefstal tussen middernacht en vier uur ’s morgens.. “In een zeer groot aantal van die feiten gaat het om seksuele misdrijven”, aldus commissaris Albers. Meerdere slachtoffers spraken van groepen van 20 tot 40 mannen die hen hadden omsingeld.

"Door verschillende mannen gepakt"

Julia W., een 40-jarige vrouw wou ’s nachts samen met haar vriend de trein naar huis nemen, maar werd “door verschillende mannen van achteren gepakt”, zo getuigt ze aan de WDR, de West-Duitse omroep. “De sfeer was agressief. Plots werd ik van achteren door verschillende mannen gepakt, zonder dat mijn vriend dat doorhad. Ik weet zeker dat het meerdere mannen waren, want ze hadden hun handen tegelijkertijd op mijn borsten en mijn billen.” Uiteindelijk kon haar vriend haar beschermen door haar tegen een glazen te zetten en voor haar te gaan staan. “Zo hebben we twee uur op onze trein gewacht.”

Verschillende getuigen klagen ook over een gebrek aan politieaanwezigheid. “Er hing een gewelddadige sfeer op het stationsplein”, zegt Frank Püschel aan de Kölner Stadt-Anzeiger. “Vrouwen werden belaagd en mensen die tussenbeide kwamen, werden bedreigd.” Volgens hem was er veel te weinig politie aanwezig op het plein. “Normaal gesproken is er twee of drie keer meer politie aanwezig.”

Burgemeester: "Schandalige incidenten"

Volgens de politie was er echter geen “juridisch vacuüm” op het stationsplein. “We waren met sterke kracht aanwezig”, zei Albers. De burgemeester van Keulen, de onafhankelijke Henriette Reker, riep een crisisvergadering bijeen over de feiten. “Deze incidenten zijn schandalig”, zei ze aan de ‘Kölner Stadt-Anzeiger’. “Het kan niet dat bezoekers in Keulen bang moeten zijn om aangevallen te worden.”

Intussen heeft de politie vijf verdachten tussen 19 en 24 jaar oud opgepakt. Of ze met de feiten te maken hebben, is nog niet duidelijk.