Saoedi-Arabië breekt met Iran

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, heeft zondag de verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran aangekondigd. Die beslissing kwam er na de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran en de Iraanse reactie op de executie van de Saoedische sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Saoedi-Arabië eist ook dat het Iraans diplomatiek personeel binnen de 48 uur uit het land vertrekt. 

Executie sjiitische geestelijke
De executie van prominente geestelijke Nimr al-Nimr heeft de spanningen in het Midden-Oosten aanzienlijk verscherpt. Sjiitische leiders in Iran, Irak, Jemen en Bahrein hebben de executie al streng veroordeeld. In verschillende landen braken relletjes uit. In de Iraanse hoofdstad Teheran stichtten een aantal demonstransten brand in de Saoedische ambassade. 

Diplomatieke reactie
Als reactie daarop heeft Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Iran verbroeken. Alle diplomaten worden teruggeroepen en alle Iraanse diplomaten moeten binnen 48 uur Saoedi-Arabië verlaten. 

Ook Bahrein breekt
Ook het koninkrijk Bahrein heeft de diplomatieke betrekkingen met Iran gebroken. De maatregel komt minder dan 24 uur na dezelfde beslissing van Saoedi-Arabië. Bahrein heeft nauwe betrekkingen met Saoedi-Arabië. Alle Iraanse diplomaten zijn nu gevraagd het koninkrijk "binnen 48 uur" te verlaten.