Woede in Teheran na massa-executie

Na de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran zijn 40 personen gearresteerd. Dat heeft de procureur van de Iraanse hoofdstad zondag gezegd. Volgens de procureur wordt het onderzoek voortgezet om andere betrokkenen te identificeren.

De Saoedische ambassade in Teheran is zaterdagavond aangevallen door een boze menigte. Er werden molotovcocktails gegooid en woedende betogers drongen het gebouw binnen en richtten vernielingen aan. De Iraniërs zijn woedend omdat Saudi-Arabië de vooraanstaande sjiitische geestelijke sjeik Nimr Al-Nimr geëxecuteerd heeft, samen met 46 anderen. De Iraanse regering verspreidde ook een tekening waarop de Saoedische overheid vergeleken wordt met Jihadi John.

De Iraanse regering zegt dat Saudi-Arabië een hoge prijs zal betalen voor de executies. De hoogste Iraanse geestelijke, ayatollah Khamenei reageerde op Twitter bijzonder scherp op de executie van Nimr. “Het onrechtmatig verspilde bloed van de onderdrukt martelaar sjeik Nimr zal niet zonder gevolg blijven,” aldus Khamenei.