Dossier Terreur in Parijs

Dit gebeurde er een jaar geleden in Parijs

Dag op dag een jaar geleden wordt Frankrijk opgeschrikt door een gruwelijke daad van geweld. Twee mannen vallen de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs binnen en schieten meerdere cartoonisten dood. De mannen vluchten weg en schieten op hun pad nog een agent dood. Frankrijk staat in rep en roer, er begint meteen een grote klopjacht die twee dagen zal duren. Een overzicht van de aanslag op Charlie Hebdo en de nasleep ervan.

07/01/2015: De aanslag op Charlie Hebdo

De schutters vallen de redactie van Charlie Hebdo binnen op 7 januari 2015, zwaarbewapend en gemaskerd. Op dat moment is er een redactievergadering, bijna de hele redactie zit dus samen. De mannen roepen de namen af van cartoonisten en schieten ze dood. In totaal sterven elf mensen. Even later vluchtten de mannen weg in een zwarte auto. Ze roepen dat ze wraak genomen hebben voor de profeet Mohammed.

08/01/2015: Weer schietpartij in Parijs

Amper twintig uur na de aanslag op Charlie Hebdo wordt een agente op straat neergeschoten. Ze was samen met een collega ter plaatse gekomen bij een verkeersongeval. Een zwaarbewapende man stapt op hen af en schiet de vrouw neer. Ze overlijdt even later aan haar verwondingen. Niet veel later blijkt dat Amedy Coulibaly de dader is, de man die een dag later voor een nieuw bloedbad zou zorgen.

08/01/2015: "Charlie Hebdo is niet dood"

Ondertussen willen de overlevende journalisten en tekenaars van het satirische blad doorgaan. Een dag na de aanslag laten ze al weten dat de terroristen “niet zullen winnen” en dat het blad opnieuw zal verschijnen.

08/01/2015: Reconstructie van de aanslag

Terwijl er meer details opduiken van wat er die bewuste dag gebeurd is, wordt duidelijk welke gruwel er op de redactie van Charlie Hebdo heeft plaatsgevonden. Ook de details over de vlucht van de daders zijn hallucinant. VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck zette alles op een rijtje.

08/01/2015: De hele wereld rouwt om Charlie

De hele wereld reageert vol afschuw op het drama bij Charlie Hebdo. De slogan ‘Je Suis Charlie’ duikt overal op als steunbetuiging voor de slachtoffers. Van New York tot in Japan, overal worden er wakes gehouden.

08/01/2015: Klopjacht op de daders

In Frankrijk zelf gaat de klopjacht op de daders door. Ondertussen is duidelijk om wie het gaat. Twee broers van Algerijnse afkomst: Cherif Kouachi en Said Kouachi. Maar het zoeken naar de twee verloopt moeizaam.

09/01/2015: Gijzeling aan de gang in Parijs

De klopjacht raakt in een stroomversnelling wanneer het nieuws doordringt van een gijzeling in een drukkerij in de buurt van Parijs. Uiteindelijk blijken de broers Kouachi zich daar te verschansen. Niet veel later is er ook een gijzeling aan de gang in een Joodse supermarkt in Parijs. Daar is de dader Amedy Coulibaly. Franse televisiezenders houden hallucinante telefoongesprekken met de verschillende daders.

09/01/2015: Gijzelingen afgelopen, daders komen om

Beide gijzelingen draaien uit op een bloedbad. De broers Kouachi worden doodgeschoten door de politie wanneer die de drukkerij bestormt. Ook in Parijs valt de politie binnen in de supermarkt, daar loopt het slechter af. Coulibaly schiet vier gijzelaars dood en wordt uiteindelijk zelf ook gedood.

13/01/2015: Cover voor nieuwe Charlie Hebdo

In de nasleep van de gruwel werkt de redactie van Charlie Hebdo aan een nieuw nummer. Op de cover staat de profeet Mohammed, met een duidelijke boodschap: “Je suis Charlie.” De cover werd gemaakt door Luz, die enkele maanden later de redactie zou verlaten.

25/02/2015: Nieuwe nummer van Charlie Hebdo ligt in de rekken