Aanval op Indiase luchtmachtbasis

Vier à vijf gewapende mannen hebben zaterdagochtend een vliegtuigbasis van het Indiase leger aangevallen, in Pathankot bij de Pakistaanse grens. Een politiewoordvoerder heeft het over "een terroristische aanval". De schietpartij is nog altijd aan de gang, maar er is wel al sprake van zes doden.

Bij de doden zou het gaan om vier van de aanvallers en twee bewakingsagenten. Eén of meerdere aanvallers houden zich verschanst in één van de gebouwen op de basis, bericht de lokale zender NDTV.

Gestolen politievoertuig
De aanvallers drongen de luchmachtbasis omstreeks 3 uur lokale tijd, dus voor zonsopgang, binnen. Daarbij maakten ze volgens lokale media gebruik van een gestolen politievoertuig. Ze droegen ook Indiase militaire uniformen.

Schade
Het lijkt erop dat de aanvallers zoveel mogelijk schade wilden aanrichten in de luchtmachtbasis, maar volgens een lokale politiechef zijn de gevechtsvliegtuigen nog altijd intact.

Pakistaanse terreurbeweging?
Er wordt vermoed dat de Pakistaanse terreurbeweging Jaish-e-Mohammed achter de aanval zit. De snelweg tussen Punjab en Jammu is gesloten en de veiligheidsvoorschriften in de regio werden opgevoerd. Dat gebeurde vrijdag al, nadat het voertuig van een hooggeplaatste politieman werd gestolen door een groep gewapende mannen. De wagen werd later achtergelaten langs de autoweg. Het is niet duidelijk of die diefstal iets te maken heeft met de aanval vandaag.