München: tip over zelfmoordaanslag

Achter de dreiging van een terreuraanslag in München op oudejaarsavond, zou Islamitische Staat (IS) zitten. Dat verklaarde de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) in de nacht van donderdag op vrijdag op een persconferentie. Volgens de politiechef in München, Hubertus Andrä, wilde men een zelfmoordaanslag plegen in een treinstation. Er is sprake van vijf tot zeven daders.

De Duitse inlichtingendiensten hebben de politie op oudejaar ingelicht, na informatie van een bevriende inlichtingendienst, aldus Herrmann. "De concrete aanwijzingen deze avond kwamen van één bron", luidde het.

Stations ontruimd
Politiepatrouilles en zoekacties vonden echter geen verdere aanwijzingen of verdachten, waardoor de informatie dus niet kon worden hard gemaakt. "Maar de aanwijzingen van de bevriende inlichtingendienst waren zo ernstig, dat ze niet konden worden genegeerd", zegt Herrmann. Volgens hem was het dan ook correct om de nodige maatregelen te nemen. Twee stations in München werden ontruimd en de bevolking werd opgeroepen grote massa's te vermijden.

Risico's
De beoordeling van de risico's was naar verluidt vergelijkbaar met die in Hannover enkele weken geleden, waar toen op het laatste moment de vriendschappelijke interland tussen Duitsland en Nederland werd afgelast uit vrees voor een aanslag.

550 politiemensen
De toestand in München was na middernacht opnieuw wat minder gespannen, zegt politiechef Andrä. Er werden zo'n 550 politiemensen ingezet. De politie staat ook in nauw contact met de nationale veiligheidsdiensten. Na middernacht werden de stations weer vrijgegeven. In het Hauptbahnhof in het stadscentrum en in het station in de wijk Pasing kunnen vrijdagochtend treinen weer rijden zoals voorzien. Mensen zullen hier en daar wel worden gecontroleerd.