Cosby formeel aangeklaagd voor misbruik

De Amerikaanse komiek Bill Cosby is officieel aangeklaagd voor seksueel misbruik. Cosby moet zich voor een geval van 2004 verantwoorden. Dat zei een magistraat in Norristown, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. "Mr. Cosby dwong het slachtoffer pillen te slikken en wijn te drinken. Daardoor was ze beperkt in haar bewegingsvrijheid, en werd ze door mr. Cosby seksueel misbruikt", zei de aanklager.

Het is de eerste keer dat Cosby wordt aangeklaagd in verband met de beschuldigingen dat hij de afgelopen decennia een resem vrouwen seksueel misbruikt zou hebben. De mogelijke aanranding waarvoor hij nu officieel wordt aangeklaagd vond begin 2004 plaats in Pennsylvania. De aanklacht komt er na een tweede onderzoek naar de beschuldigingen van Andrea Constand die zegt dat Cosby haar drogeerde en aanrandde. Constand had Cosby daar in 2005 al een eerste keer van beschuldigd, maar toen weigerden de aanklagers hem te vervolgen. 

Vrij op borg

Cosby heeft na een formele aanklacht wegens seksueel misbruik ingestemd met een borg van een miljoen dollar om voorlopig niet naar de gevangenis te moeten. Hij betaalde een voorschot van 100.000 dollar (92.000 euro) cash als eerste aanbetaling van de borg van een miljoen dollar. Bovendien moest hij zijn paspoort afgeven zodat hij het land niet kan verlaten, berichtte CNN. Een eerste hoorzitting is gepland op 14 januari.

De 78-jarige Cosby beweert zelf onschuldig te zijn en diende deze maand een klacht in wegens laster tegen zeven vrouwen die hem aanklaagden voor seksueel misbruik.