Tiener met affluenza gearresteerd

Ethan Couch, de 18-jarige jongen die in 2013 vier mensen doodreed in Texas, is samen met zijn moeder gearresteerd in Mexico. Hij werd gezocht omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke straf had geschonden.

Twee jaar geleden reed Couch onder invloed van alcohol vier mensen dood. Zijn advocaten claimden toen dat de jongen leed aan “affluenza”, een niet-erkende rijkeluisziekte. Zijn ouders hadden hem te hard verwend en nooit verantwoordelijkheidszin bijgebracht.

De openbare aanklager had 20 jaar opsluiting geëist, maar de rechter volgde de advocaten en gaf de jongen een voorwaardelijke celstraf en een verplichte ontwenningskuur voor zijn alcoholmisbruik. Die beslissing leidde tot grote verontwaardiging in de VS, vooral omdat de jongen geen berouw toonde.

Vlucht naar Mexico

Couch verbrak enkele weken geleden het contact met zijn reclasseringsambtenaar nadat op YouTube een filmpje was verschenen waarin hij alcohol lijkt te drinken. Daarmee schendt hij voorwaarden van zijn voorwaardelijke straf en zou hij toch nog voor tien jaar naar de gevangenis moeten.

Couch en zijn moeder zijn dinsdag opgepakt in het Mexicaanse Puerto Vallarta. Volgens CNN zal Mexico hen binnenkort overdragen aan de Amerikaanse politie.