Dossier Terreurdreiging

Politie Nl alert voor ‘bakfietsterreur’

Het lijkt een grap, maar agenten in Nederland moeten waakzaam zijn voor fietsen – ook bakfietsen – met explosieven. De aanbeveling kadert in een hele reeks richtlijnen die bij de politie in Nederland gelden, waarbij agenten gevraagd wordt om tussen kerst en de jaarwisseling extra alert te zijn bij evenementen en op openbare plaatsen.

De richtlijn die de Nederlandse krant Het Parool kon inkijken, luidt als volgt: “Als middel (voor een aanslag, red.) zou sprake kunnen zijn van een (bak)fiets voorzien van explosieven. Er wordt daarom gevraagd om extra alertheid rond publieke locaties en evenementen in de komende periode tot en met oud en nieuw. Meld afwijkend gedrag en opvallende objecten direct.”

In Nederland is er – net als in veel andere Europese landen – sinds de aanslagen in Parijs een verhoogde waakzaamheid voor terreuraanslagen. De waarschuwing over de (bak)fiets kadert in een Europese dreigingsmelding waarbij gesproken wordt over mogelijk gebruik van rugzakken, auto's en dus ook fietsen. Vooralsnog is er geen concrete aanwijzing voor een dreiging tegen Nederland.