Nieuwe storm op komst in N-Engeland

Dinsdag worden nieuwe stormen en regenbuien verwacht boven Groot-Brittannië, in regio's die al zwaar getroffen waren door de recente overstromingen. Verwacht wordt dat de storm Frank, de zesde grote Atlantische storm in een paar weken tijd, van Ierland naar Groot-Brittannië zal trekken. Daar gelden al verschillende ernstige overstromingswaarschuwingen, wat betekent dat er levens in gevaar zijn.

De storm zal grote schade aanrichten in de regio's Cumbria, in het noordwesten van Engeland, en in het zuiden en centrum van Schotland, aldus het persbureau Press Association. Milieuminister Rory Stewart waarschuwde voor een "zeer slechte situatie" voor mensen die al door de overstromingen getroffen zijn. De meeste van de negen ernstige overstromingswaarschuwingen van het Environment Agency gelden voor York en omgeving.

Die stad, waar 200.000 mensen wonen, werd al zwaar getroffen nadat twee rivieren, de Foss en de Ouse, na zware regenval uit hun oevers traden. De Britse premier David Cameron heeft maandag enkele getroffen regio's in het noorden van Engeland bezocht. De politie van West Yorkshire, ook in het noorden, heeft de overstromingen al "de ergste in 70 jaar" genoemd.

Extra maatregelen tegen wateroverlast

In de buurt van York is het waterpeil al goed gezakt. Volgens VTM NIEUWS-reporter Romina Van Camp zullen de gevolgen van de storm vannacht dus mogelijk wel meevallen. Vooral in Schotland, Wales en het noordwesten van Engeland zou de nieuws storm zwaar uithalen, met tientallen liters water en rukwinden tot meer dan 100 kilometer per uur. Er staan dan ook meer dan duizend soldaten paraat.

Ondertussen heeft premier Cameron extra maatregelen genomen om de wateroverlast te beperken. Zo zijn extra dijken aangebracht langs de rivieren en worden akkers gebruikt als overstromingsgebied.