Politie schoot in VS 967 burgers dood

Amerikaanse politieagenten hebben dit jaar net geen duizend burgers doodgeschoten. Dat schrijft de krant Washington Post, die besloot de statistieken nauwgezet bij te houden na de dood van Michael Brown in augustus 2014. De teller stopt op 24 december bij 965 burgerdoden. De twee Afro-Amerikaanse slachtoffers, een 55-jarige vrouw en een 19-jarige man, die gisterenochtend plaatselijke tijd in Chicago door de politie werden doodgeschoten, zijn er nog niet bijgeteld.

Gewapend of psychische problemen
Volgens de krant kan het leeuwendeel van de slachtoffers in één van volgende drie categorieën worden ondergebracht: zij droegen zelf wapens, zij liepen met zelfmoordgedachten rond of waren geestelijk "gestoord", en zij liepen weg hoewel de agent(en) hen sommeerde(n) te blijven staan.

40% doodgeschoten ongewapende burgers zwart
Niet verwonderlijk stelt de Post in haar studie dat de rassenfactor een grote rol speelt bij de fatale schietpartijen. Hoewel Afro-Amerikanen slechts zes procent van de VS-bevolking uitmaken, had veertig procent van de ongewapende burgers die door agenten werden doodgeschoten een zwarte huidskleur.

Disproportioneel volgens ras
In de meeste gevallen waarbij de politie iemand doodschoot omdat die met een wapen zwaaide of net iemand anders had aangevallen of bedreigd, gaat het dan weer om blanken. Een bijzonder disproportioneel percentage, 60 procent, van degenen die werden doodgeschoten, hoewel zij weinig tot geen dreigend gedrag vertoonden, is zwart of hispanic (Spaanstalig).