Ergste watersnood in 70 jaar in Noord-Engeland

De overstromingen in het noorden van Engeland zijn de ergste in 70 jaar. Ook vandaag blijft op meer dan 100 plaatsen kritiek overstromingsgevaar, vooral in Yorkshire. Tientallen dorpen en steden staan er al onder water, de schade wordt nu al geraamd op 2 miljard euro. Premier Cameron heeft het getroffen gebied ook bezocht, hij krijgt meer en meer kritiek omdat de overheid dit niet heeft kunnen voorkomen.

Tijdens zijn bezoek aan York, een van de plaatsen in het noorden van Engeland die zwaar getroffen zijn door de overstromingen, noemde de premier het verschrikkelijk dat dit gebeurt tijdens de kerst- en eindejaarsperiode. Hij belooft te laten onderzoeken waar de dijken beter hadden gekund, al beseft hij dat de getroffen families daar nu niets mee zijn. De extra kosten die de lokale overheden moeten doen door de overstromingen, zullen ook terugbetaald worden.

Extra troepen

Premier Cameron hield zondag een spoedoverleg met z'n regering. Ze hebben beslist om meteen 500 extra soldaten te sturen naar Yorkshire en Lancashire, om daar te helpen bij wat Cameron zelf nooit geziene overstromingen noemt. Hij liet ook weten dat alle maatregelen en voorzieningen tegen overstromingen in Groot-Brittannië onder de loep zullen gehouden worden. Cameron gaf tegenover de BBC toe dat sommige dammen voorbijgestreefd zijn.

De overstromingen zijn het gevolg van de voortdurende regen die de regio de voorbije dagen heeft geteisterd. In de toeristische trekpleister York, bijvoorbeeld, zijn al duizenden mensen geëvacueerd.

"Niet voor België"

De ellende in Engeland is nog niet achter de rug. Gisteravond was het even droog, maar vanochtend lege , maar vanaf vanavond gaat het weer regenen, zegt VTM NIEUWS-weerman, Frank Duboccage.

"Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen te maken. Die regenzones gaan soms wel tot bij ons raken, maar die gaan dan in verzwakte vorm doorheen het land trekken. Dat geeft wat regen, maar niet die immense hoeveelheden."

"Cameron mag boze reacties verwachten"

De Britse premier Cameron mag boze reacties verwachten bij zijn bezoek aan het noorden van Engeland. “Veel mensen stellen zich de vraag waarom onder andere de hoge muren en pompinstallaties de ellende door de overstromingen niet hebben kunnen beperken. De afgelopen jaren is daar veel in geïnvesteerd, maar het heeft dus niet gewerkt”, zegt VTM NIEUWS-reporter Romina Van Camp.

“Sommige mensen vinden ook dat er te veel geld gaat naar buitenlandse hulpverlening en willen dat er meer in Groot-Brittannië zelf geïnvesteerd wordt. Al zijn er ook relativerende stemmen te horen van mensen die zeggen dat je tegen Moeder Natuur weinig kan doen.”

Vandaag is de toestand gestabiliseerd en kunnen de Britten even ademhalen. Maar voor vanavond en vooral woensdag wordt er weer veel regen voorspeld. “En dat terwijl er al hele woonwijken onder water staan. Helikopters blijven ook zandzakjes leveren.”