Pleegde eigenaar gipsmijn zelfmoord?

In de Chinese provincie Shandong zou de eigenaar van de ingestorte gipsmijn zelfmoord hebben gepleegd. De man was aan het helpen bij de reddingsoperatie toen hij plots in een mijnput sprong en verdronk. Dat meldt persbureau Xinhua zondag.

Twee dagen na de instorting van de mijn zitten nog steeds zeventien mijnwerkers vast. Met zware machines proberen reddingswerkers een parallelle schacht te boren om tot bij de mijnwerkers te geraken. De reddingsoperaties worden bemoeilijkt door vallende rotsblokken en onstabiele mijnschachten. Elf mensen zijn al gered of konden zichzelf in redding brengen.

Zware straffen
In China riskeren mijneigenaars zware straffen bij ongevallen. Zo veroordeelde een rechtbank in 2010 een eigenaar van een mijn in de noordelijke provincie Shanxi tot de doodstraf omdat hij illegaal explosieven had opgeslagen. Toen die ontploften, kwamen zeventien arbeiders om.

Onveilige mijnen
De Chinese mijnen staan bekend om hun onveiligheid, maar het aantal dodelijke ongevallen is de voorbije jaren wel gedaald, aldus de staatsmedia. In de eerste negen maanden van dit jaar noteerde het land 420 dodelijke ongevallen. Dat zijn er 40 procent minder dan in dezelfde periode in 2014. 

Bekijk ook: