IS-leider viseert Israël in nieuwe toespraak

In zijn eerste audioboodschap sinds zeven maanden heeft de zogenaamde "kalief" van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Bagdadi, Israël bedreigd met aanslagen. Dat de fundamentalistisch-soennitische beweging, die tot nu vooral sjiitische moslims heeft geviseerd, de Joodse staat verbaal viseert, is een primeur.

Opstand in Saoedi-Arabië
Even opvallend is dat ook wordt opgeroepen tot een opstand in Saoedi-Arabië, het land dat geldt als op zijn minst ideologische sponsor van het IS-ideeëngoed. Maar Riyad wordt verweten (op 15 december) een coalitie van 34 landen op poten te hebben gezet "om het terrorisme te bestrijden".

"Palestina kerkhof voor Israël"
De 24 minuten durende audioboodschap van al-Bagdadi werd vandaag op het internet gezet. Palestina wordt het "kerkhof voor Israël", luidde het. Volgens al-Bagdadi heeft IS "de Palestijnen geen seconde uit het oog verloren".

Ook VS, Europa en Rusland bedreigd
Behalve Israël en Saoedi-Arabië lanceerde de leider van het zelfuitgeroepen kalifaat opnieuw dreigementen richting VS en Europa en een waarschuwing aan het adres van Rusland. Het was van mei geleden dat de mediaschuwe al-Bagdadi nog eens van zich liet horen. Zijn eerste - en meteen enige - publieke optreden dateert al van de zomer van 2014, toen hij een toespraak hield in de Noord-Iraakse stad Mosoel.