Bloedige aanslag in Sarajevo verijdeld

Een groep islamisten wou tijdens de eindejaarsfeesten een "honderdtal" mensen doden bij een aanval in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Dat heeft de openbare televisie RTRS gemeld.

Elf mensen gearresteerd
Dinsdag arresteerde de Bosnische politie op verschillende plaatsen in Sarajevo in totaal elf vermoedelijke leden van een islamistische organisatie, onder wie haatpredikanten. Volgens RTRS zijn acht van hen vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst.

"Hondertal mensen doden met explosieven"
Op de zitting van de rechtbank zou procureur Dubravko Campara verklaard hebben dat de groep "een aanval met explosieven dreigde uit te voeren waarbij een honderdtal mensen gedood zou worden", aldus de televisiezender. De procureur erkende volgens RTRS wel dat er geen explosieven werden gevonden tijdens de operatie.

IS-vlag
Na de arrestaties verspreidde het parket een foto van een gebedsplaats waar de verdachten bijeenkwamen. Daarop was een bord te zien waarop een vlag van Islamitische Staat was gedrukt.

"Een klucht"
De advocaten van de verdachten ontkennen de aantijgingen van het parket. "Gewoon een klucht", aldus de verdediging. Volgens de advocaten deden hun cliënten "niets anders dan hun religie belijden".  

Foto: Archiefbeeld Sarajevo.