Aardbeving van 6,2 treft Afghanistan

Bij de zware aardbeving in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) in het noordoosten van Afganistan, die ook te voelen was in Pakistan en India, zijn minstens dertig mensen gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van een ziekenhuis in het Pakistaanse Pesjawar. Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS had de aardbeving een magnitude van 6,2 en deed die zich voor op ongeveer 280 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kaboel.

Inwoners van de hoofdstad Kaboel zeiden dat de aarde bijna een minuut lang bewoog. De beving was ook te voelen in Pakistan en zelfs India. Duizenden mensen renden volgens lokale media de straten op. De elektriciteit viel uit.

30 gewonden
In Pesjawar, in het noordwesten van Pakistan, raakten zeker dertig mensen gewond, aldus een woordvoerder van een plaatselijk ziekenhuis. De burgemeester van de stad maakte eerder op de avond melding van van zeventien gewonden. Hoeveel slachtoffers er in Afghanistan vielen, is nog niet bekend.

200 kilometer
Volgens het aardbevingsinformatiecentrum EMSC lag het epicentrum in de Hindoekoesj-regio, op een diepte van ongeveer 200 kilometer. Hoe dieper het centrum van een aardbeving ligt, hoe verder die voelbaar is.

In oktober vond een zware aardbeving met magnitude 7,5 plaats. Toen kwamen in het gebied 400 mensen om het leven.