Dossier Terreur in Parijs

Rapport onthult gruwel in Saint-Denis

De politieactie in het appartement in Saint-Denis op 18 november was uitzonderlijk gewelddadig. Dat blijkt uit een rapport dat de Franse krant Le Monde kon inkijken. Bij de actie kwam Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen, om het leven. In totaal vuurde de politie meer dan 1.500 kogels af.

In het rapport staan de vaststellingen van de politie. Daaruit blijkt dat de straat na de interventie vol lag met glas en puin van het appartementsgebouw. Ook trof de politie verschillende lichaamsdelen aan, waaronder een stuk van een gezicht met baard en een hoofd met ruggengraat. Daarnaast werd er onder meer een tand, een sleutelbos en een Arabisch boek aangetroffen. In totaal werden er bij de politieactie meer dan 1.500 kogels gebruikt, afgaande op het aantal kogelhulzen dat er werd aangetroffen.

In het rapport blijven echter nog een aantal vragen onbeantwoord. Zo zou Hasna Aït Boulahcen, de vrouw die tijdens de politieactie omkwam nadat een man zichzelf opblies, tot twee keer toe gevraagd hebben om het appartement te mogen verlaten. Daarnaast wordt er geen reden gegeven waarom de explosieven aan de deur van het appartement niet tot ontploffing kwamen. Tot slot wordt niet duidelijk welke strategie de politie had om een mogelijke zelfmoordterrorist te benaderen.