De paus pleit voor meer soberheid

Paus Franciscus heeft donderdagavond tijdens zijn kerstmis voor meer soberheid gepleit. Hij herinnerde eraan dat Jezus in grote armoede ter wereld kwam en geboren werd in een stal. "Dit kind leert ons wat werkelijk belangrijk is in ons leven", zo verklaarde de 79-jarige paus in de Sint-Pietersbasiliek.

De oproep tot meer soberheid ging in de homilie van de paus gepaard met kritiek op de huidige consumptiemaatschappij. "In een samenleving die vaak dronken is van consumptie en plezier, van overvloed en luxe, van schijn en eigenliefde, roept Jezus ons op tot sober handelen. Dat wil zeggen: op een manier die eenvoudig, evenwicht, consistent is en die ons in staat stelt te zien en te doen wat essentieel is", zo klonk het. In een "cultuur van onverschilligheid" moet de levensstijl van christenen dan ook vervuld zijn van inlevingsvermogen, medeleven en barmhartigheid, verklaarde de kerkvorst nog.

De paus zal vandaag vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek nog de traditionele zegen 'Urbi et Orbi' (over de stad en over de wereld) uitspreken.