Doodstraf voor moord op Brits koppel

In Thailand hebben twee Myanmarese gastarbeiders de doodstraf gekregen voor de verkrachting en doodslag op een koppel Britse toeristen. Het koppel werd in september vorig jaar dood teruggevonden op een strand op het eiland Koh Tao. Zowel Myanmar als Groot-Brittannië twijfelden aan de juistheid van het politieonderzoek.

De 23-jarige Hannah Witheridge uit Norfolk en de 24-jarige David Miller uit Jersey waren zwaargewond aan hun hoofd en nek. Uit DNA-onderzoek bleek bovendien dat Witheridge seksueel misbruikt werd.

Bekentenis onder druk?

De Myanmarese migranten Zaw Lin en Wai Phyo werden via DNA-onderzoek gelinkt aan de moorden en één maand na de feiten opgepakt. Ze werden aangeklaagd voor doodslag, groepsverkrachting en diefstal. Ze bekenden dat eerst ook, maar nadien trokken ze hun verklaringen weer in, omdat ze gefolterd zouden zijn geweest. Bovendien zou het DNA dat werd teruggevonden op het woordwapen niet overeenkomen met dat van de twee mannen.

Twijfels

Zowel Groot-Brittannië als Myanmar hadden dan ook hun twijfels over het politieonderzoek. Volgens mensenrechtenorganisaties bewijst dit vonnis opnieuw dat arme gastarbeiders uit naburige landen regelmatig beschuldigd worden van misdaden in Thailand, waar het gerecht corrupt is.