Dossier Terreurdreiging

Politiebaas: "Aanslag in Nederland komt er"

Volgens korpschef Gerard Bouman van de Nederlandse Politie is het zeker dat er een terroristische aanslag komt in Nederland. Dat zei hij in een exclusief interview met de Nederlandse krant De Telegraaf. 

De 63-jarige Bouman neemt op 1 februari afscheid als korpschef van de Nederlandse politie, de hoogste functie daar. In zijn afscheidsinterview in De Telegraaf vertelt hij dat terrorisme hem het meeste zorgen baart. "Nederland is een oase in Europa", zegt hij in de krant. "Een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd. Voor mij staat vast dat die er komt."

Dat die aanslag er nog niet geweest is, wijt Bouman aan de sterke maatschappelijke aanwezigheid van de politie in Nederland. “De rol van de wijkagenten op dit vlak is essentieel", zegt hij, “Er is geen wijk waar we niet komen. Door die aanwezigheid is ook de informatiepositie van de Nederlandse politie erg sterk."

Toestanden zoals in Frankrijk, waarbij de politieagenten zwaar bewapend op straat rondlopen, ziet Bouman liever niet. “Een agent had een vest met 32 scherpe granaten aan zijn gordel, de andere een enorme bus met pepperspray. Kennelijk was die in de aanbieding. Ik schrok me te pletter en dacht: waar is de vijand?” Bouman zei wel dat er in Nederland enkele honderden gewone agenten opgeleid zijn om in te grijpen als de dreiging acuut wordt.