Koppel San Bernardino verloofd in Mekka

Het koppel dat achter de schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino zit, heeft elkaar voor het eerst gezien tijdens de hadj in Mekka en is daar ook verloofd. Dat blijkt uit de visumaanvraag van Syed Farook voor zijn verloofde Tashfeen Malik, die persagentschap Reuters kon inkijken.

Farook en Malik leerde elkaar online kennen en spraken in 2013 af om elkaar te ontmoeten tijdens de traditionele hadj in Saoedi-Arabië. Tijdens diezelfde reis verloofden ze zich ook nog. Farook schrijft dat op de visumaanvraag om zijn verloofde mee naar de VS te krijgen. “We besloten om onze families elkaar te laten ontmoeten op donderdag 3 oktober 2013 in het huis van mijn verloofde, die niet zo ver van het hotel in Mekka woont. Diezelfde dag nog hebben we ons verloofd.”

Op de visumaanvraag moest Farook ook enkele vragen beantwoorden over de achtergrond van zijn verloofde. Zo antwoordde hij met ‘neen’ op de vraag of Malik ooit een wapentraining kreeg of dat ze al had deelgenomen aan terroristische activiteiten. De aanvraag werd op 20 januari 2014 ingediend. Zes maanden later reisde het koppel naar de Verenigde Staten, waar ze in augustus van dat jaar trouwden.  

De schietpartij in het zorgcentrum in San Bernardino kostte het leven aan veertien mensen. Het koppel werd zelf doodgeschoten door de politie. Eén man is later opgepakt. Het gaat om de 24-jarige Enrique Marquez. Hij wordt ervan verdacht het koppel wapens te hebben geleverd en zou hen ook hebben aangemoedigd de aanslag te plegen.