Raket van SpaceX keert veilig terug

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de eigenaar van de Tesla-autofabriek, heeft voor het eerst een raket gelanceerd, waarvan een deel weer is geland op aarde. Dat betekent een enorme besparing, omdat dat deel nu kan worden hergebruikt. Musk wil zich niet alleen op de markt van de satellieten gooien met goedkope vluchten, hij droomt ook van ruimtetoerisme.

De Falcon 9 werd rond 20.30 uur lokale tijd (2.30 uur Belgische tijd) in Cape Canaveral in Florida gelanceerd. Zo'n elf minuten later kwam het imposante bovenste deel van de raket heelhuids naar de aarde terug.

Primeur

Dat is een primeur: bij de vorige pogingen mislukte dat. Het onderdeel produceert kracht bij de lancering, en kan nu worden hergebruikt. De rest van de raket zet zijn ruimtetocht verder. Aan boord zijn er elf satellieten van het bedrijf Orbcomm, die in een baan rond de aarde worden gebracht.

Door onderdelen te recupereren, kan ruimtevaart vele malen goedkoper worden. De NASA maakt nu nog gebruik van Russische Sojoez-raketten om het ISS te bevoorraden, maar hoopt in de toekomst private bedrijven te kunnen inschakelen. De Amerikanen zouden zich dan ook kunnen toeleggen op andere doelen, zoals het bereiken van een asteroïde of zelfs Mars.

"Ruimte wordt toegankelijker"

In ruimtekringen wordt erg enthousiast gereageerd op het nieuws. De ruimte zal nu een pak toegankelijker worden omdat het allemaal goedkoper kan. Het zal minder kosten om satellieten de ruimte in te sturen, maar ook om de mens op ruimtereis te sturen.