Rajoy wil snel praten met andere partijen

De Spaanse premier Rajoy zegt te willen praten met de politieke partijen die “de eenheid van Spanje en de plaats van het land binnen Europa willen verdedigen”. Hij doet dat na de verkiezingen van gisteren waarbij zijn partij, de Partido Popular, haar absolute meerderheid verloor.

“Spanje kan zich geen tijdperk van politieke onzekerheid veroorloven”, klonk het. “De Partido Popular heeft een mandaat en de verantwoordelijkheid om een dialoog op te starten.” De Partido Popular behaalde 28,7 procent van de stemmen. De partij verliest daarmee zowat een derde van haar zitjes in het parlement, maar is wel nog altijd goed voor 122 van de 350 zetels.

Bij de linkse partijen moet Rajoy op niet te veel steun rekenen. De sociaaldemocratische PSOE wil niet deelnemen aan een regering geleid door Rajoy en ook nieuwkomer Podemos heeft al laten weten dat het dat niet van plan is. Het liberale Ciudadons zegt dan weer niet in de regering te willen, maar verkiest een plaats in de oppositie. De partij houdt wel op de optie open om eventueel gedoogsteun te verlenen aan een minderheidsregering.