Rajoy wint Spaanse verkiezingen

De conservatieve Partido Popular van premier Mariano Rajoy komt als grootste partij uit de Spaanse parlementsverkiezingen. De PP haalde bijna 29 procent van de stemmen binnen, goed voor 122 zetels. Daarmee is Rajoy wel een derde van zijn zetels én de absolute meerderheid kwijt.

Tweede blijven de socialisten van de PSOE, met 22,1 procent van de stemmen en 91 zetels. Uitdagers Podemos en Ciudadanos slaagden er dus niet in om door te stoten tot de tweede plaats, zoals hier en daar verwacht werd. 

Het radicaal linkse Podemos wist 20,6 procent van de kiezers te overtuigen en krijgt daardoor 69 zetels, terwijl het liberale Ciudadanos het met 13,8 procent en 40 zetels moet doen. Podemosvoorzitter Pablo Iglesias toonde zich in de eerste plaats verheugd over het doorbreken van het tweepartijensysteem. “Vandaag wordt een nieuw Spanje geboren,” verklaarde hij tijdens een toespraak in Madrid.

De linkse partij Podemos wil kost wat kost vermijden dat Mariano Rajoy opnieuw premier wordt in Spanje. “Noch Ciudadanos, noch de socialisten kunnen op ons rekenen om Mariano Rajoy opnieuw premier te laten worden”, klinkt het.

Moeilijke coalitievorming

Om een regeringscoalitie te vormen zullen er gecompliceerde onderhandelingen nodig zijn. Tijdens de campagne heeft geen van de grote partijen aangegeven met wie ze in zee zou willen gaan. “De Spaanse kiezers hebben de kaarten moeilijk geschud”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. “Het land is wakker geworden met een kleine kater. Het wordt moeilijk om een coalitie te vormen, ook al belooft premier Rajoy een stabiele regering. Als er tegen 13 januari geen regeringscoalitie gevormd is, schrijft de wet voor dat er binnen de twee maanden nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd.”