Spanje kiest vandaag nieuw parlement

In Spanje zijn vanmorgen om 9 uur de stembureaus opengegaan. In totaal zijn 36,5 miljoen Spanjaarden opgeroepen om hun stem uit te brengen. Dat kan nog tot 20 uur zondagavond. Dat de parlementsverkiezingen het politieke landschap ingrijpend zullen veranderen, staat vast: aan de tweepartijenhegemonie die het land heeft gekend sinds de dood van Franco, komt alleszins een einde.

Er zijn bij de verkiezingen vier hoofdspelers: de PP, de PSOE en de relatieve nieuwkomers Podemos (We kunnen het) en Ciudadanos (Burgers). Bij de peilingen voor de verkiezingen lag de PP nog steeds op kop als grootste partij, ondanks de impopulariteit (ook in eigen partijrangen) van regeringsleider Mariano Rajoy. Een absolute meerderheid zoals in 2011 zit er voor de Partido Popular (PP) echter niet meer in, aldus de peilingen. Haar stemmenaantal wordt geschat op 25 à 30 procent, waardoor de conservatieven op zoek zullen moeten gaan naar coalitiepartners. De Socialistische Arbeidspartij (PSOE), de andere grote partij in Spanje, kan volgens de peilingen rekenen op 20 tot 22 procent van de stemmen.

Coalitie

Het is nog koffiedik kijken wat het resultaat zal zijn van de Spaanse parlementsverkiezingen: een op de vier kiezers weet namelijk nog niet op wie hij of zij zal stemmen. Dat komt omdat er veel onvrede is over de traditionele partijen. Daarnaast doen er morgen ook twee nieuwe partijen mee: Podemos en Ciudadanos. Vast staat wel dat de grootste partij een coalitie zal moeten sluiten. “De tijd van absolute meerderheid is voorbij”, zegt VTM NIEUWS-reporter Boudewijn Van Spilbeeck.

De Spaanse regering heeft de afgelopen jaren harde maatregelen genomen om de economische crisis aan te pakken. Heel wat mensen zijn daardoor in armoede beland. Dat zou morgen wel eens kunnen doorwegen in het stemhokje. Al hebben sommige Spanjaarden de crisis wel aangegrepen om zelf de touwtjes in handen te nemen en bijvoorbeeld een eigen zaak te starten.

Breekt Ciuadadanos potten?

De Spaanse parlementsverkiezingen zullen voor een politieke aardverschuiving zorgen. Vooral de centrumpartij Ciuadadanos, met de charismatische leider Albert Rivera, kan potten breken. Verwacht wordt dat de partij zal kunnen bepalen wie aan de macht komt, links of rechts.

Opkomst afhankelijk van twee factoren

In Spanje is geen stemplicht, het is dan ook de vraag hoe groot de opkomst van de parlementsverkiezingen zal zijn. "Er zijn twee belangrijke factoren", zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. "Enerzijds zijn het de belangrijkste verkiezingen sinds het begin van de democratie, maar anderzijds zijn heel wat kiezers teleurgesteld in de oude politieke partij. Mogelijk komen kiezers massaal stemmen omdat het een historische verkiezing is, maar het kan ook zijn dat ze thuisblijven omdat ze teleurgesteld zijn."