Frans vliegtuig aan grond na vals bomalarm

De 'bommelding' aan boord van het vliegtuig van Air France dat van Mauritius onderweg weg was naar Parijs, was wel degelijk vals. Dat meldde de CEO van de luchtvaartmaatschappij in een persconferentie. Het toestel maakte zaterdagnacht, na de ontdekking van een verdacht pakket, een noodlanding in het Keniaanse Mombassa. De Keniaanse politie meldde zondag op een gegeven moment dat het inderdaad een bom betrof, maar die verklaring werd nadien weer ingetrokken. De autoriteiten hebben het intussen opnieuw over een "verdacht object" dat naar een veilige plaats werd gebracht voor verder onderzoek.

Vlucht AF 463, met 473 mensen aan boord, onder wie ook zeven Belgen, steeg om 21 uur lokale tijd op vanop het eiland Mauritius. Het toestel had normaal gezien om 05.50 uur in Parijs moeten landen. In plaats daarvan maakte het vliegtuig rond 22.37 uur Belgische tijd een noodlanding op de internationale luchthaven van Mombassa. "Er werd om een noodlanding verzocht nadat in de toiletten van het toestel een verdacht object werd ontdekt. Die noodlanding verliep probleemloos en alle passagiers zijn geëvacueerd", luidde het bij de politie.

Passagiers ondervraagd

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Nkaissery verklaarde zondagvoormiddag dat de politie verschillende passagiers van de vlucht ondervroeg, zonder echter een aantal te noemen. "Het onderzoek loopt nog, maar ik kan momenteel bevestigen dat de speurders diverse passagiers ondervragen over het object dat aan boord van (het toestel van) Air France werd gevonden", dixit de minister. Tijdens die persconferentie weigerde Nkaissery alle verdere commentaar over de aard van het verdachte object.

Volgens een interne bron van Air France bestond het verdachte pakket uit twee transparante digitale horloges met verschillend uur, zonder aanwijsbare aftelling, een zwarte draad die op de antenne van een radiowekker leek, en vier rechthoekige dozen die aan elkaar waren bevestigd.

Noodlanding

Het toestel, een Boeing 777, bleef lange tijd op de landingsbaan staan, maar werd uiteindelijk tegen de middag verplaatst. Het luchtverkeer op de luchthaven is inmiddels hernomen. De geëvacueerde reizigers werden in afwachting van hun doorreis ondergebracht in een hotel. Air France liet weten alles in het werk te stellen om de klanten van de luchtvaartmaatschappij met een vervangtoestel naar hun bestemming te brengen.

Verhoogde waakzaamheid

Sinds de aanslagen in Parijs, die op 13 november aan 130 mensen het leven hebben gekost, verkeert Frankrijk in de hoogste staat van paraatheid.