Huizen bedolven onder sneeuwmassa

Bij een lawine op de Noorse archipel Spitsbergen zijn een dode en negen gewonden gevallen. Het gaat om vier kinderen en vijf volwassenen, van wie een volwassene en twee kinderen er erg aan toe zijn. Aanvankelijk luidde het dat er ook enkele mensen werden vermist, maar dat blijkt uiteindelijk niet het geval te zijn.

De lawine deed zich voor rond 11.00 uur zaterdagochtend. Een tiental huizen aan de voet van de Sukkartoppen raakte onder de sneeuwmassa bedolven. In de vlakbij gelegen hoofdstad van Svalbard, Longyearbyen, werden in een jongerencentrum en in een kerk een voorlopig opvangcentrum en hulpcel opgericht. De schade is aanzienlijk, en een honderdtal reddingswerkers, politiemensen en bewoners proberen met man en macht de getroffen gebouwen opnieuw sneeuwvrij te maken. De plaatselijke gouverneur liet aan het begin van de namiddag nog enkele andere huizen evacueren uit vrees voor nieuwe lawines.

Op de eilandengroep Spitsbergen is in een berg nabij Longyearbyen de grootste zaadgoedbank ter wereld gevestigd. In de zaadgoedbank wordt zaad van over de hele wereld bewaard, om planten in de toekomst te beschermen tegen catastrofen, waaronder bijvoorbeeld een atoomoorlog en gigantische overstromingen.