Primeur: airbag redt skiër bij doodsmak

Voor het eerst heeft een ski-airbag gedaan waar het voor dient. Tijdens een wereldbekerafdeling in Val Gardena in Italië kwam de Oostenrijker Matthias Mayer zwaar ten val. Hij werd afgevoerd per helikopter, maar de airbag heeft waarschijnlijk zware letsels voorkomen.

Mayer verloor in de afdaling met hoge snelheid zijn balans en maakte een doodsmak op zijn rug. De olympische kampioen zou even buiten westen geweest zijn en had ook ademhalingsproblemen. Wat hij er precies aan overhoudt is nog niet duidelijk, maar het had wel een pak erger kunnen zijn. Mayer slaagde er namelijk nog in om zijn airbag te openen. Het is de eerste keer dat het systeem, dat nek en bovenlichaam beschermt, gebruikt wordt tijdens een wedstrijd. Naar alle waarschijnlijkheid redde het hem van een zwaar rugletsel.

De airbag is een soort vest die detecteert wanneer een skiër zijn evenwicht verliest. Als dat gebeurt, klapt er automatisch een soort airbag open. Zo krijgt het bovenlichaam een luchtkussen als bescherming. Een demonstratie zie je in onderstaand filmpje.