Dossier Terreur in Parijs

Terroristen planden aanslag via WhatsApp

De terroristen van de aanslagen in Parijs hadden contact met elkaar via WhatsApp en Telegram. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Wat in de boodschappen stond, zal wellicht nooit achterhaald worden. De applicaties zijn namelijk volledig versleuteld om de privacy van de gebruikers te beschermen. De daders zouden de apps gebruikt hebben om de aanslagen voor te bereiden.

Eerder hadden onderzoekers al gemeld dat ze versleutelde applicaties hadden aangetroffen op de gsm’s die werden teruggevonden op de plaatsen van de aanslagen. Nu beweren ze voor het eerst ook dat die apps gebruikt werden bij de voorbereidingen van de aanslagen. Dat hebben de onderzoekers aan CNN gezegd.

De onderzoekers slaagden erin enkele niet-vergrendelde boodschappen vanop één gsm te achterhalen, mogelijk door een slordigheid van één van de terroristen. 

Handelswijze van terroristen
Daarnaast gebruikten de terroristen andere methodes om hun sporen te wissen, zoals het wisselen van sim-kaarten. FBI-directeur James Comey verklaarde woensdag op een terrorismeconferentie voor de politie van New York dat het gebruik van vergrendelde apps centraal staat in de handelswijze van terroristen.