"Regimewissel in Syrië niet noodzakelijk"

Een regimewissel in Syrië is niet langer noodzakelijk voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag in Moskou verklaard, na afloop van een intensief overleg met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

"De Verenigde Staten en zijn partners streven niet naar een zogenaamde regimewissel", zo verklaarde Kerry. Hij benadrukte wel dat een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad nog altijd de voorkeur blijft genieten van Washington.

Zelf beslissen
De VS en de westerse landen hadden tot nu toe altijd gesteld dat het vertrek van Assad noodzakelijk was voor het vredesproces in Syrië. Maar de Syrische president had de steun van landen als Rusland en Iran, die vonden dat de Syriërs zelf moeten kunnen beslissen over het politieke lot van Assad. Met zijn verklaring lijkt Kerry nu een stap in de richting van het Russische standpunt te zetten.

Overstijgen
Het is belangrijk dat de VS en Rusland hun meningsverschillen overstijgen in de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat "die een dreiging vormt voor ons allemaal", aldus nog Kerry.

Gesprekken
De VS en Rusland zullen vrijdag in New York de gesprekken over het Syrische conflict voortzetten. Moskou en Washington willen er komen tot een gezamenlijke ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad, op basis van de principes die tijdens de vredesgesprekken in Wenen zijn overeengekomen.

Het akkoord dat tijdens de conferentie in de Oostenrijkse hoofdstad werd bereikt, voorziet in een staakt-het-vuren, overleg tussen Damascus en de oppositie en een politieke overgangsfase naar verkiezingen onder toezicht van de Verenigde Naties.