LA: terreurdreiging in scholen bleek vals

De terreurdreiging tegen de scholen in Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië, was ongeloofwaardig. Dat heeft de burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, verklaard. Toch is het volgens hem nog niet zeker dat het om een grap gaat. "Of het nu om een criminele streek of om het testen van de kwetsbare plekken in onze steden, we hebben nog niet genoeg informatie om dat definitief te kunnen zeggen. Eerder had de politie van New York al gezegd dat de dreiging, die ook op New York van toepassing was, niet geloofwaardig was.

Als gevolg van een per e-mail verstuurde bommelding bleven dinsdag alle scholen in Los Angeles dicht. Meer dan 640.000 scholieren moesten daardoor noodgedwongen thuis blijven. Alle 900 schoolgebouwen in de stad worden doorzocht op de aanwezigheid van explosieven of wapens. Een gelijkaardige dreiging werd ook geuit tegen de scholen in New York, maar daar werden de scholen gewoon opengehouden.

Zenuwgas

De e-mailer beweerde een jihadist te zijn, die met 32 medeplichtigen aanslagen wilde plegen met zenuwgas en mogelijk ook andere wapens. Andere elementen in de mail wijzen echter op een hoax, zo zegt volksvertegenwoordiger Brad Sherman, die de mail te zien krijg. Zo zou de e-mail ook een pornografische referentie bevatten, wat niet te rijmen valt met het feit dat de auteur zichzelf als een devote moslim omschreven.

"Niet geloofwaardig"

Nadat de dreiging in New York al als "niet geloofwaardig" bevonden werd, werden in Los Angeles wel draconische maatregelen genomen. Het New Yorkse politiehoofd William Bratton deed de maatregelen in LA af als een "overreactie" en waarschuwde ook voor paniekzaaierij. Maar de burgemeester van LA, Eric Garcetti, verdedigde zich. "We kunnen nu pas aankondigen dat de FBI heeft bepaald dat dit niet om een geloofwaardige dreiging gaat", zo zei hij. "Dat kon niet eerder op de dag."

"We hebben nog niet genoeg informatie om definitief over een hoax te praten", zei Garcetti. "Wat we wel weten is dat onze kinderen woensdag opnieuw veilig naar school kunnen."

Duitsland

De dreigmail werd volgens de politie verstuurd via een IP-adres in het Duitse Frankfurt. Maar Charlie Beck, hoofd van de LAPD, vermoedt dat de melder zijn locatie heeft gemaskeerd. "We geloven dat het van veel dichterbij komt", zo zegt hij.