Geert Wilders politicus van het jaar

Voor de derde keer in zes jaar tijd is Geert Wilders verkozen tot Nederlands politicus van het jaar. Wilders kreeg ruim een kwart van de stemmen achter zijn naam. De islamkritische politicus won de verkiezing, die door het tv-programma EenVandaag georganiseerd wordt, eerder al in 2010 en 2013.

Wilders krijgt vooral erkenning voor zijn standpunten in de vluchtelingencrisis. "Als enige politicus heeft hij oog voor de zorgen die veel Nederlanders hebben over asielzoekers", aldus een deelnemer aan de verkiezingen. Op de tweede plaats eindigde GroenLinks-parlementariër Jesse Klaver, sinds mei fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij kreeg 14 procent achter zich.  Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eindigde als derde met 9 procent.

"Vluchtelingen het land uit"

Kort voor de bekendmaking van de uitslag riep Wilders nog dat alle vluchtelingen het land uit moeten. Hij deed dat in een kort debat in EenVandaag over het vluchtelingenprobleem. Klaver benadrukte dat politici de verantwoordelijkheid hebben om Nederland bij elkaar te houden.