In kaart: FN verovert geen regio's

De extreemrechtse partij Front National heeft bij de tweede ronde in de regionale verkiezingen in Frankrijk geen enkele regio kunnen binnenhalen. Nochtans behaalde de partij van Marine Le Pen wel een monsterscore en was het FN tijdens de eerste ronde nog de grootste geworden in 6 van de 13 Franse regio’s. In totaal ziet het FN zijn aantal regionale vertegenwoordigers verdrievoudigen.

In de tweede ronde was de opkomst groter en trok de Parti Socialiste van president Hollande zich op verschillende plaatsen terug, ten voordele van ‘Les Républicains’ van oud-president Sarkozy. Het resultaat: ondanks een monsterscore, werd Front National in geen enkele regio de grootste partij. De lijst van Nicolas Sarkozy werd de grootste in 7 van de 13 regio's, de PS in 5.

Marine Le Pen heeft met haar extreem-rechtse Front National nergens gewonnen, in geen enkele regio. De meningen over de resultaten zijn verdeeld. Sommige Fransen zijn opgelucht, anderen begrijpen niet wat er is misgelopen.

Fransen verdeeld over resultaten

De meningen over de resultaten zijn verdeeld. Sommige Fransen zijn opgelucht, anderen begrijpen niet wat er is misgelopen.

De gedetailleerde resultaten per regio:

Bekijk hier het verschil tussen de eerste en tweede ronde bij de Franse, regionale verkiezingen: